농수산물
신안의 섬들에는 쌀, 양파, 대파, 땅콩, 시금치 등 다양한 농산물이 생산되고 있습니다.
특히 겨울철에 비금, 도초도 지역에서 재배되는 시금치는 육지의 것에 비해 30∼40% 이상 비싸게 판매됩니다.
해풍을 받고 자라 당도가 높고 잎과 줄기가 두터워 저장성이 좋기 때문입니다.
1,500여 농가가 1,057㏊의 논과 밭에서 재배하며 200여 억 원의 수익을 올리고 있습니다.
1004섬 신안에는 다양한 종류의 해산물이 채취됩니다.
갯벌이 있는 근해에는 낙지, 민어, 병어 등이 잡히고 흑산 등의 먼 바다에는 조기, 불볼락, 홍어 등이 많이 잡힙니다.
또한 우럭, 전복, 새우, 김 등 다양한 수산물이 양식되고 있습니다.
흑산도를 대표하는 물고기 홍어. 삭힌 음식으로도 유명합니다.
홍어에 대한 옛 기록은 1814년 정약전이 집필한 ‘자산어보’에서도 찾아볼 수 있는데 ‘나주읍 인근에서 숙취해소에 좋아 막걸리 안주에 좋고 배앓이에 좋아 즐겨먹는다’고 기록하고 있습니다.
예전 먼 바다 흑산에서 잡은 홍어를 육지인 나주로 며칠 동안 운반하다보니 자연스레 삭혀져 냄새는 독하지만 독특한 맛에 즐겨먹었다고 전해집니다.
홍어와 같은 연골어류는 다량의 요소가 체내에 있는데 암모니아로 변하면서 세균이 증식할 수 없게 만들기 때문에, 삭힌 홍어를 먹어도 탈이 나지 않는 않는다 합니다. 항아리에 짚을 깔고 열흘에서 한 달 가량 숙성합니다.
홍어는 돼지고기와 김치를 함께 곁들여 먹는 데 이를 ‘홍어삼합’이라 부르며 전라도의 대표적인 잔치 음식입니다.
특히 겨울철에 비금, 도초도 지역에서 재배되는 시금치는 육지의 것에 비해 30∼40% 이상 비싸게 판매됩니다.
해풍을 받고 자라 당도가 높고 잎과 줄기가 두터워 저장성이 좋기 때문입니다.
1,500여 농가가 1,057㏊의 논과 밭에서 재배하며 200여 억 원의 수익을 올리고 있습니다.
1004섬 신안에는 다양한 종류의 해산물이 채취됩니다.
갯벌이 있는 근해에는 낙지, 민어, 병어 등이 잡히고 흑산 등의 먼 바다에는 조기, 불볼락, 홍어 등이 많이 잡힙니다.
또한 우럭, 전복, 새우, 김 등 다양한 수산물이 양식되고 있습니다.
흑산도를 대표하는 물고기 홍어. 삭힌 음식으로도 유명합니다.
홍어에 대한 옛 기록은 1814년 정약전이 집필한 ‘자산어보’에서도 찾아볼 수 있는데 ‘나주읍 인근에서 숙취해소에 좋아 막걸리 안주에 좋고 배앓이에 좋아 즐겨먹는다’고 기록하고 있습니다.
예전 먼 바다 흑산에서 잡은 홍어를 육지인 나주로 며칠 동안 운반하다보니 자연스레 삭혀져 냄새는 독하지만 독특한 맛에 즐겨먹었다고 전해집니다.
홍어와 같은 연골어류는 다량의 요소가 체내에 있는데 암모니아로 변하면서 세균이 증식할 수 없게 만들기 때문에, 삭힌 홍어를 먹어도 탈이 나지 않는 않는다 합니다. 항아리에 짚을 깔고 열흘에서 한 달 가량 숙성합니다.
홍어는 돼지고기와 김치를 함께 곁들여 먹는 데 이를 ‘홍어삼합’이라 부르며 전라도의 대표적인 잔치 음식입니다.
1004섬 신안은 자연경관뿐 아니라 자연 그대로의 먹을거리 또한 풍부하다
[도초·비금 섬초, 대파 작업, 남도밥상, 함초]
[도초·비금 섬초, 대파 작업, 남도밥상, 함초]
Agricultural and Marine Products
There are various agricultural products including rice, onions, spring onions, and spinach grown in the islands of Sinan County. Especially spinach grown in Bigeum and Docho (called Sumcho) is more expensive by 30-40% than that grown in land because Sumcho is grown with a strong sea breeze which makes it sweeter and its stem and leaves are thicker so that it can be kept for a relatively long period without damages. About 1,500 farmers earn 20 billion dollars annually.
Also various kinds of fish and sea products are caught in the sea of Shinan and among them, especially Fermented Hongeo (a type of skaters) is famous. According to Jasaneobo, a book of natural history written by Yakjeon Jeong (1758-1816), Hongeo is good to ease a hangover and to heal stomachache. Long ago, people started to ferment it naturally while transporting it from Heuksan-do to Naju-si for a few days. The process of fermentation makes it stink but taste is much better in a certain way.
Cartilaginous fish like Hongeo excretes uric acid through the skin. As Hongeo ferments, ammonia is produced which helps the flesh and gives the fish its distinctive, powerful odor.
In an earthen pot Hongeo is fermented about a month.
Eating Hongeo with a piece of kimchi and bossam (steamed pork) is called Hongeo Samhap and it has been very famous dish at the tradition party of Jeonnam area.
Also various kinds of fish and sea products are caught in the sea of Shinan and among them, especially Fermented Hongeo (a type of skaters) is famous. According to Jasaneobo, a book of natural history written by Yakjeon Jeong (1758-1816), Hongeo is good to ease a hangover and to heal stomachache. Long ago, people started to ferment it naturally while transporting it from Heuksan-do to Naju-si for a few days. The process of fermentation makes it stink but taste is much better in a certain way.
Cartilaginous fish like Hongeo excretes uric acid through the skin. As Hongeo ferments, ammonia is produced which helps the flesh and gives the fish its distinctive, powerful odor.
In an earthen pot Hongeo is fermented about a month.
Eating Hongeo with a piece of kimchi and bossam (steamed pork) is called Hongeo Samhap and it has been very famous dish at the tradition party of Jeonnam area.